Tutorial : Disabled Right Click.


Hey. Hari nieh aku rajin nak buat tutorial. Haa, tutorial apekah itu ? Jeng jeng jeng. Alaaahh, title lah derr. Tak kan terus bace entry nieh. Mesti bace title dulu kan. Hehe, tutorial disabled right click nieh aku gune jugak. Ce, korang highlight ayat aku nieh pastuh click kanan mouse korang tuh.

Haa, dye tak keluar ape-ape pon kan ? So, tak dek orang nak copy paste kite punye words kan. Hehe, okay-okay. Kalau nak follow tutorial aku nieh. Silakan silakan. Tapi jangan lupe picit like dekat bawah tuh nanti and tinggalkan sekali comment anda tau. Hehe, jom kite start.

Disabled Right Copy with Note
Dashboard > Design > Add a Gadgets > HTML/JavaScript
Copy code bawah nieh and korang paste dekat HTML/JavaScript.
<!--
//Disable right mouse click Script
//By Maximus (maximus@nsimail.com) w/ mods by DynamicDrive
//For full source code, visit http://www.dynamicdrive.com
var message="Function Disabled !";
///////////////////////////////////
function clickIE4(){
if (event.button==2){
alert(message);
return false;
}
}
function clickNS4(e){
if (document.layers||document.getElementById&&!document.all){
if (e.which==2||e.which==3){
alert(message);
return false;
}
}
}
if (document.layers){
document.captureEvents(Event.MOUSEDOWN);
document.onmousedown=clickNS4;
}
else if (document.all&&!document.getElementById){
document.onmousedown=clickIE4;
}
document.oncontextmenu=new Function("alert(message);return false")
// -->
</script>

Tukarkan ayat color merah tuh kepada ayat anda.
Tekan save dan lihat lah hasilnye.

Disabled Right Click Without Note
Dashboard > Design > Edit HTML > Tick Expanf Widgets > F3
Search code nieh dulu :
<body expr:class='&quot;loading&quot; + data:blog.mobileClass'>
atau 
<body>
Kalau dah jumpe antara dua code nieh delete code tuh dan gantikan dengan code baru nieh.
<body oncontextmenu='return false;'>
Okay, lepas tuh korang save lah macam biasa and lihat hasil nye. Siap !

credit to : Atikha


3 comments:

yuyu fartieyha said...

~~kamoo yg chomell...camne nk crik code tu???nk copy x leh an?

Aina Baharom said...

@yuyu fartieyha
tkan Ctrl+c jeh for copy. :)

yuyu fartieyha said...

ok2...thanks dear...